JAN VAN RIEMSDIJK


Johannes Gerhardus (Jan) van Riemsdijk (Rotterdam, 23 april 1879) was zoon van een tabaksmakelaar. Hij verhuisde in 1889 naar de Veluwe. Na een studie aan de Rijks Landbouwschool in Wageningen en stages in het buitenland werd hij zuivelfabrikant en landbouwer in Heerde. Later veranderde zijn boterfabriek in een wasserij en zeepfabriek.
Hoewel hij geen dialectspreker was, bekwaamde hij zich in het dialect van de Veluwe. Vanaf 2013 trad hij met succes op met (spot)liedjes in dat dialect tijdens bruiloften en partijen in de omgeving. Hij was een van de eersten in Nederland die zich met streektaalzang populair maakte. Zijn landelijke doorbraak was in Rotterdam toen hij op uitnodiging van Henri Dekking optrad op een feest van de plaatselijke journalistenkring.
Van Riemsdijk trad met zijn Veluwse liedjes op in boerencostuum. Daarbij begeleidde zichzelf op harmonica. Later werd hij veelal door Henk Stuurop begeleid die voor sommige liedjes ook de muziek componeerde.
Van Riemsdijk maakte ook enige tijd deel uit van het cabaret Pisuisse maar begon later een eigen cabaretgezelschap. Zijn vrouw, Anna Altona, begeleidde hem op piano. Ook zijn zoon Rombout voegde zich midden jaren twintig bij het gezelschap. Daartoe behoorden onder meer Hetty Verbeek, Hans Snel, Antoinette van Dijk, Kitty Posthumes, Rie van de Rovaart, Xandra van Rhijn, Nike Hildebrandt en Maria Schievink.
Zijn vrouw Anna overleed in 1936. Een jaar later hertrouwde Jan van Riemsdijk met Bep Hensing die ook deel ging uitmaken van het gezelschap.
Jan van Riemsdijk trad op voor koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Hij reisde ook naar Amerika en het toenmalige Nederlands Indië om er op te treden.
Na de Tweede Wereldoorlog trad hij o.a. op in de Bonte Dinsdagavondtrein. Daarmee zette hij de "Boertjes van Buuten"-trend in.
Van Riemsdijk is ook de schrijver van het Gelders volkslied en het Heerder volkslied. In 1949 schreef hij op dat laatste lied een nieuwe tekst naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de plaatselijke brandweer.
Jan van Riemsdijk overleed op 18 oktober 1954 in Heerde.


JAN VAN RIEMSDIJK en de PERS:

in 1925:

Jan van Riemsdijk

in 1928:

Jan van Riemsdijk

in 1933:

Twintig jaar dichter-zanger

in 1954:

Jan van Riemsdijk (dichter-zanger) overleden
Jan van Riemsdijk begraven

in 1976:

Gedichtenbundel van Jan v. Riemsdijk opnieuw uit

in 1998:

Streektaalmuziek, verschijnsel tussen renaissance en globalisering

in 2001:

Dialectduo Tiedzat wil gezellige muzikale avond met luisterliedjes

in 2003:

Optredens in tuin bibliotheek Brummen
Zingen in de moedertaal

in 2011:

Van Driekusman naar Fûck
Meezingen in dialect
Dialectmuziek in Nederland; waar gaan we naar toe?

in 2012:

Folklore herleeft in Kulturhus Epe

JAN VAN RIEMSDIJK op INTERNET:

JAN VAN RIEMSDIJK heeft een plek op internet !

TEKST van JAN VAN RIEMSDIJK:

De Heerder Brandweer 25 jaarig bestoan

PUBLICATIES:

"Liedjes uit het boerenleven"
(Hiervan zijn 3 verschillende versies uitgegeven)
"Veluwsche boerenliederen"
"60 liedjes uit het boerenleven"
"Veluwsche liedjes met muziek" (Baarn, 1934)

Deze pagina is bijgewerkt op