DAG VAN DE GRUNNEGER TOAL


Op 20 maart 2010 organiseerden het Huis van de Groninger Cultuur, de Stichting Grunneger Toal, Biblionet Groningen, het Bureau Groninger Taal en Cultuur en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven een streektaaldag in het kader van Meertmaond-dialectmaond. De Happening vond plaats in het gebouw van de Groninger Archieven.
Er traden verschillende zingende artiesten op zoals Harry Niehof, Wia Buze, Hans van der Lijke, Alex Vissering, Westkaantstad en de theatergroep Waark gaf voorstellingen.
Verder was er een toalmaarkt, waren er flitslezingen, broescursussen en filmvoorstellingen. Enkele dichters droegen eigen werk in het Gronings voor; daarbij o.a. Jan Glas, Tonko Ufkes, Reinder Willem Hiemstra en Jan Siebo Uffen.


In 2011 was er een Dag van de Grunneger toal en ook in 2012 zal die worden gehouden op 17 maart. Ook deze keer weer in het RHC-Groninger Archieven.
Ook deze keer traden er weer verschillende artiesten op (Lianne Abeln, Jan Henk de Groot & band, Wat Aans, Bond Tegen Harries, Hans ten Have & band en leden van de Grunneger Sproak) en zijn er streektaalschrijvers die verhalen vertellen, flitslezingen houden of advies geven (o.a. Jan Siebo Uffen, Jan Sleumer en Fré Schreiber). Daarnaast zijn er nog tientallen andere activiteiten.

Op 16 maart 2013 vond de vierde Dag van de Grunneger Toal plaats. Naast diverse inleidingen, films, voordrachten en andere activiteiten is er ook deze keer weer plaats voor veel muziek. Er zijn optredens van De Koning en de Dame, Arnold Veeman, Swinder, Martin Korthuis & Band en Zuver Scheerwol.

De vijfde Dag van de Grunneger Toal vond plaats op 15 maart 2014. Er waren deze keer lezingen, veel andere activiteiten en er klonk muziek. De volgende artiesten traden op: Törf, Marlene Bakker, Alex Vissering, Edwin Jongedijk, Jan Henk de Groot, Harry Niehof en Bert Hadders.

Op 21 maart 2015 was er weer een Dag van de Grunneger Taol. Deze keer weer veel Gronings maar ook Drents. Daarbij lezingen, broescursussen, toneelvoorstellingen (o.a. van Waark), lezingen (o.a. van Jan Glas) en muziek. Deze keer gaven Klooster en Baumgarten, Erik Harteveld en Kopstubbers, Irene Wilkens en Sikkom Kult, Krödde en Swinder acte de présence. Marcel Hensema verzorgde de opening en High Temperature presenteerde er zijn nieuwe cd.

Ook op 19 maart 2016 was er weer een Dag van de Grunneger Toal. Optredende artiesten waren deze keer Wia Buze, Peter de Haan, Stroatklinkers en Alina Kiers. Ook de Stichting PEERD presenteerde een deel van de voorstelling Hoes & Heerd.

Op 18 maart 2017 was de volgende dag van de Groninger Taal plaats. Optredende artiesten waren Harry Niehof, Erwin de Vries, Julia Flenter en Marlene Bakker.

De volgende Dag van de Grunneger Toal was op 17 maart 2018. De volgende artiesten waren van de partij: Jan Veldman, Jan Henk de Groot, Westkant Stad, Krzysztof Groen, 2 Körten 2 Langen en Dion Bouwes.

De tiende Dag van de Grunneger Toal was op 16 maart. O.a. de volgende artiesten traden op: Wia Buze, Bert Hadders, Marieke Klooster, Irene Wilkens, Ivonne Schoenmaker, Marianne van de Velde en Bart Corporaal.

De elfde Dag van de Grunneger Toal wordt op 16 maart gehouden voor het eerst in Forum Gtoningen. Ook is er een nieuwe naam voor het evenemen nl. Moi Forum!. Onder meer de volgende artiesten zijn aanwezig: Erwin de Vries, Marlene Bakker en Gert Sennema met Westkantstad.


DAG VAN DE GRUNNEGER TOAL en de PERS:

in 2010:

Streektaaldag met mega-aanbod 'Grunneger toal'
'Moi elkenain!' maakt breed publiek warm voor 't Grunnegers'
‘Ik blijf ratten vangen en liedjes schrijven’

in 2012:

Westerkwartiers telkens weer onder de aandacht

DAG VAN DE GRUNNEGER TOAL op INTERNET:

De DAG VAN DE GRUNNEGER TOAL heeft een eigen plek op internet !

Deze pagina is bijgewerkt op