HENK SMIT


Hendrik Kornelis (Henk) Smit (25 mei 1932, Surhuisterveen) studeerde zang aan het conservatorium van Toronto en aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam. Hij was als bas-bariton een veel gevraagd operazanger.
Smit debuteerde als bas bij de Nederlandse Opera in 1958 met een kleine rol in Tosca. Vanaf 1961 trad hij regelmatig op in steeds belangrijker rollen waarmee hij steeds meer de kant van bariton opging. Hij zong de hoofdrol in diverse opera's.
Henk Smit zong in 1979 tijdens de première van de Winter Cruise, een opera in 3 bedrijven op een libretto van de Nederlandse componist Hans Henkemans naar een kort verhaal van William Somerset Maugham.
In 2010 zong hij de Winterraaize, de door Jan Siebo Uffen in het Gronings vertaalde Winterreise van Schubert. De première vond plaats op 21 februari in het concertgebouw in Amsterdam. Het concert werd rechtstreeks voor Radio 4 uitgezonden. Stanley Hoogland begeleidde Smit daarbij op fortepiano. Hij is specialist in het bespelen van oude instrumenten.
Henk Smit overleed op 17 juli 2010 in Parijs.


HENK SMIT en de PERS:

in 2010:

Schubert vertaald in Gronings dialect
Winterraaize in concert en op cd
'Winterraaize' live en op cd
'Je gaf Henk een zin, en hij zong'
Nedersaksische dichtkunst stokt in 2010

DISCOGRAFIE:

CD:

"Winterraaize" (2010)

Deze pagina is bijgewerkt op