Dagblad van het Noorden op het web

IN MEMORIAM
BAS-BARITON HENK SMIT (1932-2010)

'Je gaf Henk een zin, en hij zong'

Surhuisterveen Tijdens een vakantie in Parijs is de zanger Henk Smit aan hartfalen overleden. Smit wordt gezien als een van beeldbepalende Nederlandse zangers van de afgelopen eeuw.
Dit voorjaar deed de bas-bariton nog van zich spreken middels het album Winterraaize waarbij hij -op muziek van Schubert - gedichten van Wilhelm Muller vertolkte in het dialect van het Oldambt. De teksten werden Smit aangeleverd door Jan Siebo Uffen. "Hij was meer op West-Groningen dan op het Oosten georiŽnteerd", zegt Uffen.
"Maar je gaf Henk een zin, en hij gaf hem terug. Of het nu Russisch was, Frans of Gronings - hij had een feilloos gehoor en het bijzondere vermogen zich een vreemde taal helemaal eigen te maken."
Smit werd geboren in Surhuisterveen. Als jongen verhuisde hij naar Canada waar hij zijn stem vond aan het conservatorium in Toronto, maar keerde naar Nederland terug om aan het conservatorium in Amsterdam te studeren. In 1958 debuteerde Smit bij De Nederlandse Opera in Tosca.
Als zanger begon hij als bas, later bemachtigde Smit ook baritonrollen. Behalve over een indrukwekkende stem beschikte hij over veel acteervermogen. Die combinatie leverde werk in binnen- en buitenland op, onder meer bij het Opernhaus von Frankfurt am Main en tijdens de Salzburger Festspielen.
Uffen kenschetst Smit als een charmante man, zeer toegewijd aan zijn werk. "Hij beleefde zijn doorbraak toen hij moest invallen in een Russische opera. Na afloop kreeg hij zulke goede kritieken dat het leek alsof men blij was dat de eerste keus ziek was geworden."
Het Winterraaize-project is zijn laatste grote wapenfeit gebleken. Het album werd zeer goed ontvangen. Voor de optredens bestond zo veel belangstelling dat voorzichtig werd gedacht over een voortzetting, later dit jaar. Smit is 78 jaar geworden. (DvhN)

terug naar Henk Smit

Deze pagina is bijgewerkt op