Dagblad van het Noorden op het web

IN MEMORIAM • DAVID HARTSEMA 1925-2009

Veel meer dan
'De Troubadour'

Als beeldend schrijver van verhalen was hij een uitstekend verteller, de dit weekeinde op 84-jarige leeftijd overleden David Hartsema. Internationale roem oogstte hij echter met een liedje. De Troubadour werd een klassieker. Op zijn tekst en de muziek van Piet Souer zong Lenny Kuhr het in Madrid naar de top in het Eurovisie Songfestival van 1969.

Door Jacques J. d'Ancona

Nog altijd zit De Troubadour in het repertoire van Lenny Kuhr, veertig jaar inmiddels. In een aangepaste tekst voerde ze het zelfs uit als De Generaal voor de voetballers van Rinus Michels. David Hartsema was aanvankelijk onderwijzer in Groningen en enkele Friese plaatsen. Intussen was hij ook reclamechef bij een luchtvaartinstituut in Amsterdam.
Zijn passie lag bij zijn literaire werk. Het leidde tot een omvangrijk oeuvre van 22 boeken en achthonderd gedichten en liedteksten in het Nederlands, Gronings, Frans en Engels. Bovendien schilderde hij en maakte houtsnijwerk. In 2000, op zijn 75-ste, werd David Hartsema - geboren in Zoutkamp op het schip van zijn ouders - geŽerd tijdens de manifestatie Van Ledderom met een bundel. Hij was al lang bekend via de RONO, later RTV Noord. Van zijn boeken werd Het Schip van Ternuten, een werk met kinderversjes, erg populair. In zijn Grunneger Pertretten leefde Hartsema zich uit met kleurrijke verhalen, essays en bewerkingen van stukken uit de wereldliteratuur.
Een van zijn specialiteiten was de geschiedschrijving, niet alleen voor literaire tijdschriften en diverse kranten. Zo verzamelde hij als inwoner van Lauwersoog wetenswaardigheden in een boekje dat een profiel opleverde van de gemeente De Marne. Voor cabaret schreef hij in het Nederlands en het Gronings, gestimuleerd door Jan Klompsma van Radio Noord. Voor het programma Wat anners werd Lianne Abeln opgetrommeld als vertolker. Dit leidde tot een samenwerking van tientallen jaren. Bť Dijkmeijer voegde zich bij hen, maar het was radiomaker Tonny van der Veen die David Hartsema stimuleerde op de nationale liedjesbeurs contacten te zoeken. Zo ontmoette hij Lenny Kuhr, Lee Towers, Loekie Knol en anderen.

terug naar David Hartsema
Deze pagina is bijgewerkt op