\
Dagblad van het Noorden op het web

Goie leven van Lianne

Fans van Lianne Abeln hebben iets om naar uit te kijken. De zangeres die onder meer bekend werd door het Grunneger chanson Mien slichte laand - een vertaling van Mon plat pays van Jacques Brel - presenteert op 4 maart in het Huis van de Groninger Cultuur een box met drie cd’s getiteld t Goie leven. Op twee schijfjes staat een keuze uit de liedjes die Lianne het dierbaarst zijn: in totaal 44 nummers. Het derde spaigelploatje is gevuld met 18 nieuwe nummers.
Lianne Abeln zingt op dit album over het goede leven dat zij nu leidt. Dat doet zij in het Grunnegers, het Drents, het Frans en het Nederlands. “Ik heb heerlijk mijn eigen feestje gehad met het inzingen van de nieuwe cd. Het maken en zingen van liedjes heeft mij altijd een goed leven gegeven”, zegt de in Eelde wonende zangeres.
Het titelnummer van haar jongste album is geschreven door David Hartsema. De muziek maakte zij zelf.
Voor t Goie leven maakte de zangeres verder onder meer gebruik van Groningstalig repertoire van Jan Klompsma uit Middelstum, Hartsema en haarzelf. Het Drents komt aan bod via samenwerking met Marga Kool. “De liedjes die op dit album staan, vormen een bonte mengeling. Maar ze hebben allemaal te maken met het leven dat ik nu leid”, stelt Lianne Abeln, die tevreden terugblikt op haar lange carrière.
Zij zingt al sinds haar kinderjaren en maakt sinds 1980 platen en cd’s. De oogst is rijk, blijkt uit de nieuwe cd-box. Liefst 44 nummers uit de hele muzikale loopbaan van Lianne Abeln - waaronder niet alleen Mien slichte laand, maar ook het bekende Groningen, Grunnen mien stad - komen op de eerste twee cd's in chronologische volgorde voorbij. Voor deze schijfjes zijn ze met zorg gedigitaliseerd.
De vaste begeleiders van Lianne Abeln - Ed Wennink (gitaarbas) en Nettie Vening (piano) - maakten de arrangementen voor de cd met nieuwe nummers. Zij deden ook een beroep op onder anderen een cellist en een fluitiste. De productie nam Jur Eckhardt uit Eelde voor zijn rekening. De hoesfoto's zijn gemaakt door Frank Straatman. Lianne vindt dat ze haar ‘levenswerk’ recht hebben gedaan.
“Ik ben blij met deze cd-box en hoop dat de mensen er thuis eens lekker voor gaan zitten”, zegt zij. Daar biedt t Goie leven overigens volop mogelijkheden voor. Afgezien van drie schijfjes met muziek, vind je in de box een boekje met alle 62 teksten. De nieuwe cd is een mijlpaal en geen slotakkoord in Lianne Abelns muzikale loopbaan. Zij blijft gewoon - zoals altijd zonder effectbejag of show - doorgaan met het zingen en het maken van liedjes: “Dat heeft mij een mooi leven gegeven. Ik zou ook echt niet zonder kunnen.”

Box met drie cd's
Zangeres Lianne Abeln uit Eelde zat in 2006 een halve eeuw in het vak. Ter gelegenheid daarvan werd zij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. De cd-box met haar levenswerk - t Goie leven - kan voor 29,95 euro worden besteld via maura@mauramusic.nl.
terug naar Lianne Abeln
Deze pagina is bijgewerkt op