De Stentor op het web

Nog ťťn keertje
Veur Disse Kear

Door Cor van Dalen

HARDENBERG - Ruim acht jaar nadat de band uit elkaar ging, treedt het eind vorige eeuw zeer succesvolle Veur Disse Kear weer op. Het gaat om een eenmalig reŁnieconcert op 21 maart in Podium Hardenberg.

De bandleden Lodewijk ter Voorde (drums) uit Radewijk, de van oorsprong Dedemsvaartse broers Marco Keizer (slaggitaar), Remko Keizer (zang en basgitaar) en de uit Wezep afkomstige broers Marcel Goutbeek (sologitaar) en Raymond Goutbeek (toetsen) zullen nog een keer hun eigen dialectrepertoire en nummers van Normaal ten gehore brengen. Ter voorbereiding op het concert wordt er een aantal keren geoefend op een locatie in de buurt van Lutten.
"Vorig jaar november waren Lodewijk, mijn broer en ik uitgenodigd bij de cd-presentatie van De Bierefluiters. Dat was erg leuk en leverde enthousiaste reacties van het publiek op. Vervolgens hebben we de Goutbeekjes gebeld met de vraag of ze voelden voor een reŁnieconcert", zegt Remko Keizer over de aanleiding nog een keer op de bŁhne te verschijnen in de oorspronkelijke samenstelling. Ook in Wezep waren de reacties positief. "De eerste keer dat we bij elkaar kwamen om te repeteren ging het eigenlijk vanzelf. We speelden de nummers zo weer", aldus Remko Keizer. Hij is eigenlijk de enige van het vijftal dat nog op serieuze wijze met muziek bezig is, als lid van de band The Heinoos. De rest heeft de nadruk gelegd op werk en gezinsleven. "Ik geloof dat Raymond af en toe nog optreedt met een bluesband, maar de anderen maken geen deel meer uit van een band."
Veur Disse Kear is ontstaan uit de rage rond Normaal. "Een aantal muzikanten werd eind '94 gevraagd door drie Normaalfans - Henri Bruins uit Hardenberg, Sjonnie Eggengoor uit Radewijk en Marinus Stoevelaar uit Dedemsvaart, later onze manager - om op te treden op een nieuwjaarsfeest. In de zogenaamde Piggystal, een verbouwde varkensstal waar regelmatig muziekfeesten werden gehouden", vertelt Remko Keizer. "We werden bij elkaar gezet om muziek van Normaal in te studeren en het zou maar een keer zijn." Nog voor het nieuwjaarsoptreden speelde de band al in de Proatkoele, samen met de toen nog onbekende formatie Jovink en de Voederbietels. "Het klikte en wij zijn verder gegaan, met ook al heel snel eigen nummers in het dialect." In 1998 kwam de single 'Op het platteland' uit. "Op Koninginnedag trokken we met een oplegger door de regio en gaven die dag zes optredens." In 1999 presenteerde Veur Disse Kear de cd 'Kukeleku' in Podium. Met gastoptredens van onder meer Willem ter Horst en Hendrik Havekamp van Normaal. "Dat is voor mij het mooiste optreden dat we met de band hebben gedaan", is de mening van Remko Keizer. "Op een gegeven moment gingen de muzikale meningen uiteen lopen en in 2000 hebben we de stekker er uit getrokken. We hebben toen nog wel een afscheidsconcert gegeven in Podium, de plek waar we nu de reŁnie houden."

terug naar Veur Disse Keer

Deze pagina is bijgewerkt op