BERNE IEPENLUFTSPUL

EASTERWIERRUM


In 1990 startte het kinderopenluchtspel in de notaristuin van het Iepenloftspul Jorwert met het stuk Paksoké. Het was een initiatief van de Federatie Toneelgezelschappen Littenseradeel (FTL). Ook de voorstellingen Minoes, Erik en Kromke werden nog in Jorwerd opgevoerd. Na nog een jaar in Winsum vond het openluchtspel een eigen plek in de pastorietuin van Oosterwierum.
Jaarlijks volgde een nieuwe voorstelling zoals Kening fan Katoaren, Skippers fan de Kameleon, Robin Hood, Sake en it Suertsjefabryk, Lucky Luck, Oz, Odysee, Jungle book, It Swurd út de Stien, Peter Pan, Asteriks & Obeliks, Pietje Bell, Alice in Wűnderlân en Macbeth fan Skotlân State.
De openluchtvoorstelling nam verschillende prijzen in ontvangst. In 2007 won het een Gouden Gurbe voor de beste voorstelling en in 2009 voor de vormgeving. In dat jaar ontving het kinderspel ook nog de Fear van de Fryske Beweging wegens de belangrijke bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van de Friese taal en cultuur. In 2010 ontving het kinderopenluchtspel de Extra Gurbe. Deze was speciaal bedoeld voor Anneke Hogeveen, de creatieve motor achter het gebeuren.
In 2020 zou de voorstelling Troch de Raarder Bosk worden uitgevoerd. Het coronavirus gooide roet in het eten.
Het Berne Iepenloftspul heeft ieder jaar wisselende spelers (uit groep 7 en 8 van de basisschool) maar in de uitvoerende organisatie wisselen de personen minder vaak. Een van de muzikale leiders was Kees van der Meer. Ook zijn vader Hindrik van der Meer was bij de voorstellingen betrokken.


IEPENLUFTSPOL EASTERWIERRUM op INTERNET

It IEPENLUFTSPOL EASTERWIERRUM heeft een eigen plek op internet !

Deze pagina is bijgewerkt op