GYSBERT


Johan Cnossen en Gerard Rinsema kenden elkaar van de middelbare school. Ze hadden samengewerkt in enkele gelegenheidsprojecten. Het duo Gysbert debuteerde op het 3de Tsjoch festival in 1980. Daar kwamen ze in contact met Henk Dijkstra, een gitarist met een 12-snarige gitaaar. Het trio bestond twee jaar.
Hans Jonker nam samen met zijn broers de plaats van Henk Dijkstra in. Op de tweede elpee werd een nummer opgenomen met een koperensemble. De derde elpee was geheel gevuld met voor koper gearrangeerde nummers.
Sinds die tijd trad Gysbert vooral op met het vijfkoppige koperkwintet Mellow Brass. Bovendien kwam Rinske van der Meer de leadzang van Gerard versterken.
In 1985 trad de band op in West-Berlijn en in een NCRV-programma voor nieuw talent. Jou myn liet was een van de bekendste liederen van de groep.
Het afscheidsconcert vond plaats in april 1989 in de Skans te Gorredijk. Het concert werd vastgelegd en uitgebracht op cd onder de naam Folk en Fanfare, Brass en Ballade.
Gysbert, uit Gorredijk en omgeving, bracht Friese maatschappijkritische folk in een ongebruikelijke bezetting. Spelers waren onder meer Sietse van der Wal (gitaar), Gerard Rinsma (zang en gitaar), Rinske van der Meer (zang), Aarjen Jonker (gitaar), Johan Cnossen (saxofoon), Hans Jonker (trompet) en Eelco Jonker (slagwerk).


GYSBERT en de PERS

in 1983

De Bernsbern fan Bernlef

in 1986

Tsjoch-festival is famyljebarren

in 1988

Trûbadoers en nijmoadrige Frysktalige muzyk op Aaipop

DISCOGRAFIE

Cassette

"Folk en Fanfare, Brass en Ballade" (eigen beheer, 1989)

LP's

"Doekele's kafee" (eigen beheer, 1982)
"Frisipaasje" (Universe DLS 56, 1984)
"In earme band" (Golf, 1987)

CD's

"Folk en Fanfare, Brass en Ballade" (eigen beheer, 199?)
"In earme band" (eigen beheer, 2015)
"It Moaiste fan Gysbert" (?)

CD samen met anderen

"Tsjoch - In priuwke" (Tsjoch TSJ 001, 1992 / Marista, 1999)

Deze pagina is bijgewerkt op