Friesch Dagblad op het web

Meindert Talma verrassende winnaar Liet 2004

HESSEL FLUITMAN

Leeuwarden - Het publiek en de jury waren het opnieuw bijna met elkaar eens. De glorieuze winnaars van de publieksprijs werden opnieuw tweede. Meindert Talma en zijn Negroes konden maar nauwelijks ontkomen aan een goede wasbeurt door het duo Griene Sjippe.
Mogelijk zouden tekst en muziek van Talma dan beter op elkaar hebben gepast en de cello wat schoner geklonken hebben. Maar, alle gekheid op een stokje, Meindert Talma met zijn alternatieve popgroep liet iedereen achter zich. Zelfs een verrassend gelegenheidsduo uit het alternatieve toneelcircuit!
Want dat was de afvaardiging van Griene Sjippe uiteindelijk. Bij hun lied, Fiel dy frij hoorde je echt een lied dat klonk als een klok. Bij Talma’s Dnsje Wyldekat dnsje hoorde je lekkere bluespop muziek, maar ook een lied waarvan de tekst te lang is voor de melodie, die toch maar onder de noten moet worden gepropt. Geen gehoor en het werkt toch. Blijkbaar.

Peren
Het was zaterdagavond over het algemeen echt appels met peren, pruimen en noten vergelijken. Want naast de al genoemde alternatieven kregen we, in volgorde van de uitslag: lekker pittige bluespop te horen van Itis, met een filosofisch gedicht over een stimulerende gewaarwording na het sterven van een geliefde; een smartlap over een verloren geliefde van Trienke Hoogenberg, ook wel bekend als een kwart van het onvervaarde smartlappenkwartet de Straatmadelieven; een ingetogen en uitgebreid meisjesduo, Novelle+; nog een popband in het Fries (No Limits) en een regelrechte blues van Hein Jaap Hilarides met zijn Rebound Boogie Band, welke laatste twee groepen ex aequo zesde werden.
Van die laatste band zou ik de hele cyclus van Bildtse blues wel eens willen horen, die Hilarides voor het vijfhonderdjarig bestaan van het Bildt, volgend jaar, heeft geschreven. Ook al oefenen ze gemiddeld nooit, zoals Hein Jaap in het inleidende filmpje vertelde. Dat lijkt me een mooie serie Bildtse blues te zijn, te oordelen naar de song Jappy Roebelaar.

Dooie punt
Het zal mij benieuwen welke teksten beklijven en langer leven dan deze editie van Liet.
De ene dooie punt die Astrid de Vries kreeg toebedeeld voor haar lied op een dance ondergrond was echt schandalig te weinig. Alleen al, omdat daarmee de nieuwe muziek (Talma) won en verloor (De Vries)! Niet een consistent keuzebeleid van de jury. Misschien is dit ook weer een signaal, dat de muziek echt live gebracht moet worden, om letterlijk mee te kunnen tellen.
Missen we nog zangeres-gitariste Roelie de Boer en Saakje Zijlstra en Band, die negende en achtste werden. Zeker Flechtlid Roelie de Boer had wel meer verdiend, maar zo democratisch is een wedstrijd nou eenmaal niet.
Opvallend was dat er dit jaar geen groep was die echt voor de publieksprijs ging, zoals vorige jaren wl het geval was. Dat maakte de strijd toch weer wat opener.
Gebeurtenis: Liet 2004
Plaats: Harmonie Leeuwarden
Belangstelling: uitverkocht


Deze pagina is bijgewerkt op