Friesch Dagblad op het web

Friezen van Multigrade Motoroil spelen op EuroSonic

Groningen – Het jaarlijkse Noorderslag Weekend wordt komend weekeinde weer in Groningen gehouden. Tussen de 140 acts treden ook een paar Friese bands op, waaronder Multigrade Motoroil uit Heerenveen en omstreken. Met hun optreden hopen ze aanbiedingen te krijgen om op interessante Europese zomerfestivals te spelen. En op een platencontract.

WYBE FRAANJE

Het inmiddels twintigjarige Noorderslag-festival is natuurlijk veel meer dan het bandjesfestival EuroSonic. Belangrijk zijn ook de avondoptredens van inmiddels ‘gevestigde’ acts, waaruit de winnaar van de jaarlijkse Popprijs wordt verkozen. Vorig jaar viel die eer te beurt aan allorapper Ali B.
Naast de muziekoptredens, waar het de gewone sterveling natuurlijk om gaat, is Noorderslag ook een meerdaags seminar. 1800 Programmeurs, beleidsmakers en andere pop-apparatsjiks borrelen en lobbyen drie dagen lang voor betere pop op het Europese vasteland, interessantere radio, en over de reanimatie van de ingekakte Europese festivalcultuur. Dit seminar staat deze keer in het teken van de Duitse muziekmarkt.
Dat kan Pop-up niet boeien, want hol praten over muziek rockt niet. Veel leuker is het festival voor beginnende Europese artiesten EuroSonic, dat inmiddels voor de negende keer bij Noorderslag hoort. Een leuke nadruk ligt hierbij op streekeigen bands; programmeurs van grote en minder grote zomerfestivals staan te trappelen om dat leuke Baskische punkbandje of die getalenteerde Lapse singer-songwriter te contracteren.
Of misschien wel de veelbelovende Friese band Multigrade Motoroil. Oorspronkelijk afkomstig uit Jubbega, tegenwoordig wonen de bandleden in Heerenveen en Groningen, vertelt leadzanger/slaggitarist Hille Engelsma vanuit de Groninger universiteitsbibliotheek.
Zo ‘streekeigen’ is Multigrade Motoroil trouwens niet. De intelligente mix van blues- en countryrock - Americana dus - met alternatieve poprock is allesbehalve wereldvreemd. Wel heeft de band een groeiend aantal Friestalige nummers op het repertoire. ,,Zo’n 30 procent’’, zegt Engelsma. ,,We streven naar een 50/50-verdeling Engels-Fries.’’
De 27-jarige laatstejaarsstudent kunstgeschiedenis richtte Multigrade Motoroil in 2003 op, samen met zijn broer en leadgitarist Eelco. Hij en drumster Linda de Glee zijn geschoolde musici, en dat is te horen. De muziek van Multigrade Motoroil is gelaagd en gevarieerd. ,,Wij brengen een soort ‘multigradatie’ aan in onze muziek’’, verklaart Hille. ,,Mengvormen van stijlen en invloeden. De Friestalige nummers dragen daar ook toe bij. Geïnspireerd door Reboelje en Meindert Talma - die de taal mooi gebruiken - zijn wij ook Friestalige nummers gaan maken. Dan moet je muzikaal heel andere muziek schrijven. In het Fries zit een stuwende ritmiek, Engels is meer vloeiend. Door Friese muziek te maken verbreden wij onze horizon dus ook.’’

Verrassend
Een live-optreden van Multigrade Motoroil is altijd verrassend. De bandleden geven elkaar alle ruimte om on stage te improviseren. Ook stellen ze geen setlist vast voor aanvang van een concert. Tijdens het optreden proberen ze de sfeer te proeven, om aan de hand daarvan vast te stellen welke nummers ze wanneer spelen. ,,Dat is onze uitdaging in het spelen, om het publiek aan te voelen. Met deze werkwijze stellen we ons ook kwetsbaar op, want wat als je het op het podium met elkaar oneens bent…’’
Het optreden op EuroSonic heeft de band aan Friesland Pop te danken. Dit jaar zijn ze samen met Believeisadoubt en Ilanois uitverkoren voor het Freesonica-project, waarmee ze een jaar lang professionele begeleiding en promotie krijgen. Volgende maand gaat Multigrade Motoroil de studio in om een ep van vijf nummers op te nemen. Voor het eind van het jaar hopen ze een volwaardig album af te kunnen leveren. Hille Engelsma: ,,We hopen op EuroSonic aan de haak geslagen te worden door een platenlabel.’’
Multigrade Motoroil speelt donderdagavond (café De Koster) en vrijdagavond (Shadrak) op EuroSonic. Op 25 januari staan ze in de Leeuwarder Harmonie tijdens de Vlaamse Week.

terug naar Multigrade Motoroil

Deze pagina is bijgewerkt op