magazine
van folk tot
wereldmuziek

NEWfolkSOUNDS op het web

Een stroom nieuwe singles

Pessimisten beweren dat het einde nadert voor de compact disc. Optimisten wijzen er op dat vinyl nu een revival doormaakt. Feit is dat er nog steeds cd’s verschijnen en ook cd-singles. En als het streektaalsingles zijn, vooral in Friesland. Platenmaatschappij Marista stuurde dit jaar diverse nieuwe schijfjes de wereld in.

Zo is er een singletje van Griet Wiersma. Zij startte haar zangcarrière al in 1989. Regionale bekendheid kreeg ze vooral door haar lied Frysk Hinder. Mede door dat succes besloot ze in 2004 haar beroep als taxichauffeuse op te geven en full time de muziek in te gaan. Voor het opwekkende lied, Genietsje fan dizze dei (Marista MCD 15082), schreef ze zelf de tekst. Radiopresentator en collega-muzikant Gurbe Douwstra componeerde de vrolijke melodie.
Jacob Laverman is in Friesland geen onbekende meer. In 2010 debuteerde de zanger-liedschrijver op het Friese songfestival Liet en dit jaar won hij de wedstrijd Aaipop der op ut. Daarom mocht hij Aaipop openen. Dit drukbezochte festival vindt jaarlijks op tweede paasdag plaats in Nijland. De troubadour zingt ruige liedjes die goed bij zijn ongepolijste stem passen. Geen muzikale hoogstandjes maar wel recht door zee. Zoals op de single, Op en del (Marista MCD 15039), over zijn vroegtijdig klaarkomen. Op zijn tweede single, Myn kompjoeter (Marista MCD 15166), blijkt hij het digitale gereedschap vooral te gebruiken om met welgevormde dames te daten.
Twintig jaar lang was Pigmeat actief. Nadat Sytse Haima en Jankobus Seunnenga vijf jaar geleden met het duo stopten, sloegen beiden een eigen weg in. Nu vormt Haima een gelegenheidsduo met zijn zoon Hendrik. Het tweetal zingt folk met een heerlijke begeleiding. Op de single Beppe sei noait nee (Marista MCD 15111) staan twee versies van een lied over Oma. Vader en zoon zingen het eerste lied samen, Hendrik het tweede solo. Sytse Haitma leverde nog een single af, Ferwûnderje dy (Marista MCD 15187). Begeleid door Jan de Vries op accordeon zingt hij een vrolijk liedje als voorproefje van zijn nieuwe cd die binnenkort verschijnt.
Twee jaar geleden zetten Mariusz & de Muzikanten een rockopera op de rails. In deze productie Swart langstme vertelt Marius de Boer (ex-Reboelje) de waargebeurde en trieste geschiedenis van Noir Désir, de band rond Bernard Cantat en de actrice Marie Trintigant. De laatste moest het met de dood bekopen. Van de Friestalige productie, waarin ook Mirjam Timmer (van Twarres) meezong, verscheen de single It kin samar wêze (Marista MCD 15130).
Geartsje Zwerver zong met het kinderkoor Prelude In nij begjin (Marista MCD 15322). Het is een hertaling door Baukje Wytsma van een Duits religieus lied. Het lied past, zo voor kerstmis, in een in Friesland gewild genre.
Naast deze stoffelijke geluidsdragers worden er natuurlijk ook in Friesland virtuele singles het internet opgestuurd. Zo is er het duet, Reade wyn, van Marcel Smit en Gerbrich van Dekken. Het is een vervolg op de eerdere succesvolle samenzang van het tweetal, In part fan dy. De nieuwe single is (gratis) te downloaden op www.marcelsmit.frl en ook te vinden op YouTube, Spotify en Deezer.

Joop van den Bremen

Deze pagina is bijgewerkt op