JOHNNY HOES


Johannes Andreas (Johnny) Hoes (Rotterdam, 19 april 1917) was zanger, componist en tekstschrijver. Tussen 1952 en 1963 werkte hij als producer bij Phonogram. Zijn bijnaam was Koning van de smartlap.
Vanaf 1956 was Hoes ook zanger. Hij trad op onder diverse namen zoals Andy Field, Rio Jim, Johnny Guitar, Cowboy Johnny en Der Flotte Johnny. Hij zong ook in verschillende formaties zoals De Feestneuzen, De 2 Jantjes, Het Zingende Bruidspaar, The Hillbillies, Duo Pils, Johnny & Caesarine, De Meeuwen, Johnny Hoes & Ria Roda, Johnny & Mary en Johnny & Jenny, .
Als Johnny Hoes scoorde hij diverse hits. Zijn meest succesvolle lied was Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven. Het werd oorspronkelijk als Venloos carnavalslied geschreven door Frans Boermans en Thuur Luxembourg. De single is - met circa 450.000 exemplaren - de best verkochte Nederlandstalige single aller tijden.
Door het financiŽle succes van Och was ik maar kon hij zijn eigen platenmaatschappij oprichten. Vanaf 1963 had hij in Weert een opnamestudio en zijn eigen platenmaatschappij Telstar. Zijn 'Telstarorkest', dat diverse zangers op de plaat begeleidde, stond lange tijd onder leiding van Jean Kraft. Streektaalartiesten als Frits Rademacher, Pierre Cnoops, de Schintaler en Carboon werden bij hem op de plaat gezet.
Als producer ontdekte Hoes diverse artiesten, onder meer De Alpenzusjes, Normaal, Henk Wijngaard, Doe Maar, the Classics, Eddy Wally, de Zangeres Zonder Naam en the Walkers.
Hoes was onder meer producent van De vogeltjesdans die accordeonist Jean Kraft samen met de Electronica's tot wereldfaam bracht. Van het nummer werden 35 miljoen exemplaren verkocht.
In de jaren zestig en zeventig had Hoes een radioprogramma bij de KRO. Voor de VARA had hij een eigen televisieshow. Hij bleef actief tot op zeer hoge leeftijd.
De journalist Bert Salden schreef een mini-biografie over Johnny Hoes ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag.
Vanaf 1983 woonde Hoes in Knokke (B). Hij overleed in Weert op 23 juli 2011.
Op zijn 100ste geboortedag kreeg Johnny Hoes postuum een Life Time Award uitgereikt door Henk Wijngaard omdat hij tijdens zijn leven 40 miljoen grammofoonplaten heeft verkocht.


JOHNNY HOES en de PERS

in 1970

Rotterdamse Henkie zingt Hand-in-hand de Kuip uit

in 1978

doe moar gewoon, dan do 'al normaal genog

in 1992

‘Streektaal heeft wel degelijk toekomst’
Het is allemaal 'lijf' vanavond

in 2001

Vastelaovesleedje en Verprutsing
"Ook goede elementen in house"
Muziekbeurs gaat door, ruzie of geen ruzie
"Mijn leven lang ben ik een gelukskind geweest"

in 2002

Met de vlam weer in de pijp

in 2003

Tussen twee zolen en een hoed

in 2004

"Met vastelaovend moeten wij in Limburg..."
We moeten het oude materiaal koesteren

in 2007

Kraft of Knubben, Beppie is altijd Beppie

in 2009

11 maart 1999

in 2011

Koning van de Nederlandstalige volksmuziek
Meester van de snik

in 2012

Het eeuwige leven

in 2020

Zingen in het Zeeuws (2)

DISCOGRAFIE

7"-single

"Och was ik maar... / Zonder liefde" (Philips PF 318 519, 1961)

Single samen met De Maaszengers

"'k Ben aan de Maas geboren ! / Als 't water in de Maas...." (Telstar TS 1185 TF, 1965)

7"-single samen met Normaal

"Bier, bier, bier / Rozen zijn rood" (Telstar 2610 TF, 1977)

Deze pagina is bijgewerkt op