De Limburger op het web

Muziekbeurs gaat door,
ruzie of geen ruzie

Door Jasper Groen

MAASTRICHT Ondanks boze brieven, een boycot én een afgeslankte prijsuitreiking gaat de Eerste Limburgse Muziekbeurs vandaag gewoon door in de Maastrichtse wijk Heugem. Organisator Harry Heltzel zegt dat de beurs is uitverkocht en verwacht dat zijn bezoekers vanuit de hele provincie komen.

De drie belangrijkste Limburgse platenmaatschappijen hebben aangekondigd niet van de partij te zijn. Ze voelen zich door organisator Heltzel beledigd. Die is van die opmerking op zijn beurt bepaald niet onder de indruk: "Ik verbied ze te komen. De politie zal er op toezien dat niemand van die maatschappijen een voet binnen de deur zet."
Marlstone uit Maastricht (met als grootste ster Beppie Kraft), Telstar uit Weert (Johnny Hoes) en Pebble Music uit Maastricht (Mèrretkoer) zijn boos op Heltzel, omdat hij hen beschuldigd zou hebben van illegale verkoop van promotie-cd's. In dit verband verwijten ze hem het verspreiden van "misleidende informatie in de pers."
Heltzel, eigenaar van hotel La Colombe aan de Markt, zegt het drietal nooit bij naam te hebben genoemd. Nu zij zo hard tegen hem uitvaren wil hij echter best kwijt dat de drie Limburgse platenmaatschappijen "een wereld van list en bedrog" vormen. Hij stelt dat ze per jaar een miljoen gulden vangen voor promotie-cd's zonder dat de bedrijven geld afdragen aan liedjesschrijvers of uitvoerders.
In een brief aan Heltzel en de media zeggen Marlstone, Telstar en Pebble Music dat ze weinig vertrouwen hebben in de professionaliteit van de muziekbeurs, die vandaag plaatsvindt in gemeenschapshuis De Klaekeburg in de wijk Heugem. Na aanvankelijk enthousiasme, schrijven ze, zijn er "gaandeweg ernstige twijfels ontstaan over uw bedoelingen."
Niet alleen de negatieve geluiden van Heltzel, maar ook de Limburg Music Awards die vanmiddag zullen worden uitgereikt vormen een probleem. Artiesten zijn ongevraagd genomineerd voor die ereprijzen. Volgens de maatschappijen is onduidelijk hoe de nominaties tot stand zijn gekomen. Daarbij heeft Telstar geen toestemming gegeven om haar naam aan de prijs te verbinden, iets wat Heltzel wel gedaan heeft.
Heltzel reageert verbijsterd op deze verwijten: "Wat denken die troela's wel. Een artiest bepaalt toch niet of iemand hem nomineert of niet? Ze zouden blij moeten zijn met de extra aandacht die zo'n nominatie met zich meebrengt.' Van de weersomstuit heeft hij daarom het aantal genomineerden drastisch teruggebracht. Beppie Kraft is geschrapt op de lijst van genomineerde artiesten. Van het plan om de moeder van Beppie een award te overhandigen als ode aan vader Sjeng Kraft komt door alle toestanden óók al niets terecht. Heltzel weet echter van geen wijken en zal daarom hoogst persoonlijk de onderscheiding op het graf van de Maastrichtse muzikant zetten.
De Maastrichtse wethouder Raymond Leenders (PvdA, Cultuur) zegt nu te bedanken voor een komst naar De Klaekeburg in Heugem. Heltzel had hém in eerste instantie gevraagd de oeuvre-award te overhandigen aan de vrouw van Sjeng Kraft. "Ik heb gehoord dat er een hoop discussie is ontstaan over de organisatie. Nu mevrouw Kraft niet komt, is voor mij de grond ontvallen om te komen."
Ondanks alle problemen gaat de beurs vandaag gewoon door, zegt Heltzel stellig. Bovendien zouden al 738 toegangskaarten zijn verkocht het door de brandweer bepaalde maximale aantal. Van over de hele wereld komen vertegenwoordigers van de muziekwereld samen, zegt Heltzel, en de internationale pers is ook uitgenodigd.
Wat de beurs, de vákbeurs zegt de organisator stellig, nog te maken heeft met Limburg? Niet veel, erkent Heltzel: "Eigenlijk had ik heel Limburg eruit moeten flikkeren. Nog geen stuiver heb ik van wie dan ook ontvangen voor dit initiatief."
Een van de weinige overgebleven Limburgse tintjes aan de beurs, zal de komst zijn van Frans Theunisz. Hij gaat niet zingen, maar op een drumstel spelen. Daarmee negeert hij het dringende verzoek van zijn platenmaatschappij Telstar om de beurs te boycotten.
Theunisz, genomineerd voor de award voor beste Limburgse artiest: "Ik wil me buiten de discussie houden. Met Harry (Heltzel, red.) heb ik geen problemen en bij Telstar zijn ze hartstikke lief voor me. Ik kom gewoon als inwoner van Heugem kijken naar de beurs. Dat is alles."
En al die verhalen van de organisator dan, die zijn platenbaas bedrog verwijt? "Dat boeit me niet. Ik heb het gewoon naar het zin bij mijn platenmaatschappij. Dat is alles wat ik erover kan zeggen."

terug naar Streektaalmuziek in Limburg

Deze pagina is bijgewerkt op