Ruud's Music Magazine op het web

Rondje Zeeuws-Brabant(s)

door Oscar Hovens

Piet Brakman - Troubadour tegen wil en dank
Nee de kop is geen fout, maar deze keer ook Zeeland te gast in deze rubriek, in de persoon van Piet Brakman uit Breskens. Ik heb Piet leren kennen op 28 augustus 1997 toen hij in een telefoongesprek n.a.v. mijn radioprogramma bij Omroep Venray spontaan aanbood "wel even naar Venray te komen". U hebt het misschien ook wel eens meegemaakt, iemand voor de eerste keer ontmoeten en meteen het gevoel hebben dat je hem of haar al jaren kent. Hoewel Piet (als geboortige Zeeuw) nu weer in Zeeland woont heeft hij en zijn gezin toch de nodige jaren in Brabant doorgebracht. Begonnen in de plaats Zeeland, vervolgens Heeze en Sterksel.
Uit zijn tijd in Zeeland (de plaats) was er de gitaarclub "The New Freedom Singers" in Keldonk. In Heeze heeft hij een aantal jaren o.a. gewerkt als muziektherapeut in Epilepsiecentrum Kempenhaeghe. Ook was hij actief in het Countryorkest "Country Workshop".
In zijn Brabantse tijd is hij begonnen met het schrijven van teksten en optreden als conferencierzanger of als U wilt troubadour. Zo schreef hij b.v. het PSV lied van 1978. De successen van nummers als o.a. "Bresjes 17" en "Libanon" alsmede de toenemende optredens in Zeeland zorgden er uiteindelijk voor dat hij zijn baan kon opzeggen en in 1984 terug kon keren naar Zeeland. Het nummer "Libanon" stond maanden achter elkaar als nr. 1 op de hitlijst van de Wereldomroep. Als alle geluidsdragers waarop Libanon staat bij elkaar geteld worden, komen we toch aan het aantal van 20.000'. Piet schrijft zijn liedjes zowel in het Zeeuws-Vlaams als in het Nederlands, maar ook Engels gaat hem goed af. Bovendien doet hij ook een Theatershow waarbij de conferences afgewisseld worden met liedjes van eigen hand.
Ik heb het genoegen gehad de première mee te mogen maken van zijn nieuwe show "Troubadour tegen wil en dank" die plaatsvond op 16 december j.l., waarin tevens een aantal liedjes van zijn nieuwste CD "Land zonder Bergen" verwerkt waren. Maar zijn kinderen hebben het over ons Pap en Mam en Houdoe, en spreken het Zeeuws Vlaams maar zeer beperkt. Piet is hier in het verleden een keer over aangesproken, dat hij wel in zijn Zeeuws-Vlaamse dialect sprak, schreef en zong, maar zijn kinderen niet. Zijn antwoord: "Beter in het Nederlands gesproken als in het dialect gezwegen!".
Terug in Breskens heeft Piet zijn eigen studio, geeft muziekles, doet zijn optredens en presenteert ook nog een radio-programma bij de Regionale Omroep Zeeland. Een aantal jaren was dat het programma " 'n Rondje Zeeland " waar behalve Zeeuwse artiesten ook Brabantse artiesten als Lya de Haas, Annelieke Merx en Marie-Christien Verstraten en Limburgse artiesten als Jan Ridderbeekx en Ben Verdellen te gast waren.
Tegenwoordig presenteert hij op de donderdagmiddag het programma "Onze Club", waarbij allerlei clubs, vrijwilligersorganisaties e.d de revue passeren. Hoewel Piet al in 1984 terugkeerde met zijn gezin naar Breskens, zijn de banden met Brabant nog steeds blijven bestaan. Nog ieder jaar gaat hij met zijn vrouw naar de Pronkzitting in Leende en worden er orkestbanden gemaakt t.b.v. de Carnaval In Leende. Op 14 april a.s zal Piet Brakman optreden in Reuver in het programma "Leedjes veur Sjef - Loesterleedjes oet de Lage Landen i.v.m. het 50 jarig jubileum van Sjef Diederen als Troubadour. Over dit programma vindt U meer informatie in de rubriek Gaer Gedaon Nuujts van Chris Trines.
Samenvattend: CD "Land zonder Bergen" met daarop Zeeuws-Vlaamse en Nederlandstalige nummers.
Info en distributie: Piet Brakman 0117-38 27 87.

CD "Zonder Franje"
Diniëtte Konings uit Lieshout

Op 3 maart j.l. presenteerde Diniëtte Konings tweemaal haar eerste CD-album "Zonder Franje" en dat deed zij zonder franje. Gewoon zij en de studiomuzikanten in een uitverkochte zaal van het Dorpshuis Tejater. Alle liedjes van de CD live gezongen en gespeeld verbonden met de verbindende teksten c.q. verhaaltjes, gewoon zonder franje!
Info en distributie: Diniëtte Konings 0499-42 25 82 of diniette@tref.nl

CD "Calore" van Hennie Korsten
Op 6 en 20 mei zal Hennie Korsten uit Rosmalen zijn eerste CD presenteren. Hennie die al bij zoveel Brabantstalige CD's de opnames, arrangementen, mix, gitaarpartijen e.d verzorgde nu in een puur akoestisch instrumentaal project. Op 6 mei "De Speeldoos" in Vught om 14.30 uur, kaarten à 12,00 reserveren via 073-656 55 88, en op 20 mei "D'n Durpsherd" Berlicum 14.30 uur, kaarten à 12,00 reserveren via 073-503 20 16.

Kort Nieuws
Er zullen binnenkort nog de nodige CD's gaan verschijnen, zoals van Jan van der Heijden uit Liempde, Schik uit Grave, Treveris uit Loon op Zand. Van O.E.F. uit Oploo is inmiddels al de CD "Bont"verschenen.
Voor meer informatie en reacties kunt U kontakt opnemen met: S.B.M.
p/a Oscar Hovens, Duiker 14, 5751 RL Deurne, tel. 0493-31 40 09.

U kunt mij ook vinden op http://dit.is/oscarhovens/
en Uw email kunt U sturen naar troubadours@planet.nl

Deze pagina is bijgewerkt op