de Volkskrant op het web

'Fryslân' wil naar songfestival

Wordt Nederland volgend jaar op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd door een zanger uit Leeuwarden met een liedje in het Fries? En dan ook nog een Argenijnse tango met de Spaanse titel Rosa Montes? Voor 500 miljoen, kijkers? Fryslân gaat een paar spannende maanden tegemoet.
Want nu de deelnemers aan de internationale liedjeswedstrijd voor het eerst niet meer per se in de taal van het land van herkomst hoeven te zingen, wordt in het geheim een serieuze en kwalitatief hoogwaardige Friestalige inzending voorbereid. Tot de Nederlandse voorronde op 14 maart houdt de provincie de adem in.
Maar daarna kan het Friese lied volgens de Leeuwarder cultuurwethouder A. Brok, zanger Douwe Heeringa en componist John Eskes weleens Nederland, Europa en de wereld veroveren. Na het Friestalige succes van De Kast is kennelijk alles mogelijk. Misschien moet de rest van Nederland alvast gaan oefenen: The Netherlands: twelve points, Les Pays-Bas: douze points, Hollân: tolve punt'n.
Rosa Montes is een actueel lied over een politieke vluchtelinge die als prostituee in een hoerenbuurt van Leeuwarden aan de kost probeert te komen. Brok: 'Een mooi nummer, geen traditioneel huppeltje met drie achtergrondzangeresjes.'
De tekst vertoont gelijkenis met een chanson van Jacques Brel, en dat is niet zo verwonderlijk, want Heeringa heeft als vertolker van Brel in het Fries enige naam gemaakt. Zo kwam een kleine tien jaar geleden een cd van hem uit met liedjes als Fertwiveling (Les désespérés), Leafste bliuw by my (Ne me quitte pas) en natuurlijk It flakke lân (Le plat pays).
Brels teksten zijn voor Heeringa vaak vertaald door Baukje Wytsma, die ook Rosa Montes heeft geschreven. Eskes heeft zich voor de muziek laten inspireren door de Argentijnse tango-goeroe Astor Piaziolla. Een Friese tango met nationale uitstraling, een vleugje politiek, melodrama en heroïek. Het lijkt een ijzersterke combinatie voor het Songfestival.
Vandaar dat in Friesland het Grote Dromen is begonnen. Over de eindzege van Heeringa op 29 mei in Jeruzalem, die een geweldige impuls zou betekenen voor de emancipatie van de Friese taal. 'Waarom wel Retoromaans voor Zwitserland, Bretons of Corsicaans voor Frankrijk en Gaelic voor Ierland en geen Fries voor Nederland?', aldus Brok.
En dromen over Leeuwarden als Festivalstad. Want een zege zou automatisch betekenen dat Leeuwarden het volgende Eurovisie Songfestival mag organiseren. Dat is even wat anders dan het wereldrecord dominosteentjes omgooien of de start van de Elfstedentocht. Brok: 'Ik zie het helemaal voor me: Leeuwarden als middelpunt van Europa in het jaar 2000.'

Wio Joustra
terug naar Douwe Heeringa

Deze pagina is bijgewerkt op