17 november 2010
Provinciale Zeeuwse Courant op het web

Ries de Vuyst op herhaling

In Porgy en Bess in Terneuzen werd vrijdagavond de vierde editie gehouden van Zing Zeeuws, de tweejaarlijks liedjeswedstrijd in Zeeuws dialect. Veertien liedjes streden om de hoofdprijs van 500 euro. Winnaar werd, opnieuw, Ries de Vuyst.

door Rolf Bosboom

TERNEUZEN - In het Zeeuws klinkt het allemaal toch net even anders. Zelfs zinnen die toch angstig dicht in de buurt van een clichť komen, krijgen opeens iets aantrekkelijks. 't Gras liekt altied groener bie n ander/ Maar aj beter kiekt der staat net zo veel vuulte tussn, zong bijvoorbeeld Ellen Shae, vrijdagavond de eerste van de veertien kandidaten van Zing Zeeuws. Opvallend was de grote variatie. Van eenzame singer-songwriters tot zesmansformatie, van puur akoestisch tot stevig versterkt en van ongecompliceerd tot geŽngageerd. Een feestnummer als Hrieps van Stik Hewoon - op de melodie van Proud Mary - werd bijvoorbeeld gevolgd door een verrassend ontroerende bijdrage van De Deurdouwers, over een man die zijn vertrokken partner smeekt om terug te komen.
Er waren meer opvallende inzendingen. Zo kreeg het nummer 't Is geÍn verlet van vaste deelnemer Jan Lauret een bijzondere closeharmony-uitvoering door het dameskwartet Knock on Wood. Krapuul had AMA van Rens IJzelenberg op muziek gezet, over een jongen in het asielzoekerscentrum die dreigt te worden uitgezet. Jilles (de jonge Michel de Waard) maakte indruk met Driejenvuuftig, een nummer over de Watersnoodramp.
Voor het eerst deden ook twee ‘niet-Zeeuwen’ mee, althans twee deelnemers die het Zeeuws niet met de paplepel kregen ingegoten. Bij Ramon de Nennie, hoewel al ruim dertig jaar in de provincie, was te horen dat hij geen native speaker (singer in dit geval) is. Sven (van Rijswijk) omzeilde het ‘taalprobleem’ door een fraai nummer ůver het Zeeuws te zingen (De Importzeeuw).
De vijfkoppige jury wees uiteindelijk de Zeeuws-Vlaamse singer-songwriter Ries de Vuyst als winnaar aan. Hij schreef ook de vorige editie, in 2010, op zijn naam. Ditmaal overtuigde hij de jury met DeuhroeisteÍn, waarvan het refrein eindigt met: M’n erte is ard en zwaar en koud,/ akdienk dafje ni meÍ van mie out/vol mee gaten as een deuhroeisteÍn. Als tweede eindigde Knock on Wood/Jan Lauret. Eervolle vermeldingen waren er voor Sven, Jilles en Ellen Shae.

terug naar Zing Zeeuws

Deze pagina is bijgewerkt op