Zeeuws Erfgoed

NIEUWSBRIEF VAN DE STICHTING CULTUREEL ERFGOED ZEELAND
Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland op het web

In ’t Zeêuws: Zing Zeeuws

16 november lijkt al weer ver weg, maar in de vorige Zeeuws Erfgoed kon u nog niet lezen wie de winnaar was van dit tweejaarlijkse evenement. Ondertussen hebt u in de pers wellicht al gehoord of gelezen dat de winnaar voor de tweede keer Ries de Vuyst werd met het prachtige nummer Deuhroeisteên. De avond in een vol Porgy en Bess in Terneuzen vloog voorbij. Veertien nummers volgden elkaar in snel tempo op en de sfeer zat er goed in. Tonny Dieleman zorgde voor een goede opvolging van de verschillende nummers. Ellen Shae bracht een eigen nummer en zong de tekst van Johnny Contant die door omstandigheden had moeten afhaken. Ook twee niet-Zeeuwen waagden zich dit jaar aan Zing Zeeuws. Ram-On probeerde het Wasschappelse dialect onder de knie te krijgen en Sven van Rijswijk zong over de Zeeuwse taal met haar typische kenmerken voor niet-Zeeuwen. Oude (de Deurdouwers, Stikhewoon, Ries de Vuyst) en minder oude (Blauw, Krapuul, Pier en Co) rotten in het vak, maar ook nieuwkomers zoals Jilles brachten prachtige nummers. Jan Lauret schreef een tekst en liet die uitvoeren door Knock on Wood. De vier dames zorgden voor een kippenvelmoment bij vele toehoorders. De tekst van Rens IJzelenberg werd uitgevoerd door Krapuul.
De winnaar kiezen was een moeilijke beslissing voor de jury. Er was helaas slechts één prijs beschikbaar. Uiteindelijk liep Ries de Vuyst net als vorig jaar weg met de hoofdprijs. We vragen ons nu al af wie hem over twee jaar buitenspel zet. Of misschien krijgt hij dan wel een plaats in de jury!
Het is de bedoeling in 2014 een nieuwe Zing Zeeuws te organiseren. Als het kan, gaan we dan in het noordelijke deel van Zeeland de finalewedstrijdavond organiseren. Wie zin heeft om mee te helpen aan de voorbereiding van dit evenement, kan zich altijd melden bij de adviseur streektalen, Veronique De Tier (v.de.tier@scez.nl). Een mooi sfeerbeeld van Zing Zeeuws 2012 vindt u op de website van Omroep Zeeland, waar een filmpje van de avond te zien is. Via www.scez.nl/zingzeeuws2012 komt u op de juiste pagina terecht. Omroep Zeeland bracht in de week voor het evenement elke ochtend een radio¬interview met een deelnemer of iemand van de organisatie en op maandag kwam het evenement uitgebreid op tv aan bod in ‘Editie 2012’. Het evenement werd mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en het Delta Zeeland Fonds.

terug naar Zing Zeeuws

Deze pagina is bijgewerkt op